Olemme hoitaneet metsiä ja kehittäneet maa-omaisuuksia vuodesta 1912. Kokeneet tilanhoitajamme ja neuvonantajamme auttavat sinua – jos haluat esimerkiksi maksimoida tulot, metsästys- tai luonnonarvot.

Kosteikot lisäävät vaihtelua ja moninaisuutta metsäluontoon

Biologista moninaisuutta, virkistäviä luontokokemuksia ja veden laadun paranemista. Söderlångvikin tilalle rakennettava kosteikko tulee houkuttelemaan sekä eläimiä että ihmisiä nauttimaan runsaslajisesta linnustosta ja monipuolisesta kasvustosta.

Siv Vesterlund-Karlsson

Siv Vesterlund-Karlsson

Kemiönsaarella Taalintehtaan kyljessä sijaitsee Söderlångvikin tila, jonka maastoon ollaan perustamassa uutta kosteikkoa. Tavoitteena on biologisen moninaisuuden turvaaminen ja lisääminen alueella. 1,7 hehtaaria käsittävä kosteikko on Tilanhoitajien suunnittelema. Se tulee valmistumaan ensi syksyksi.

– Olen niin innoissani! Haluamme monipuolistaa metsäluontoa ja lisätä metsän elämyksellistä arvoa. Kosteikko tulee sijaitsemaan suositun luontopolun varrella. Tuntuu uskomattoman hyvältä, että pystymme kohta tarjoamaan luontopolun kävijöiden ihailtavaksi tämän kauniin kosteikkoympäristön, sanoo Siv Vesterlund-Karlsson, Söderlångvikin tilan metsäpäällikkö.

Kosteikon syvyys vaihtelee, syvin kohta tulee olemaan 1,4 metrissä. Sen pintaa halkovat n. 30 cm korkeat pienet saaret, mikä tulee luomaan mosaiikkista vaikutelmaa. Kosteikon veden pintaa säädellään munkiksi kutsutulla mekanismilla.

– Odotettavissa on esimerkiksi lintukannan monipuolistuminen, koska kosteikkoympäristö tulee tarjoamaan ravintoa, suojaa ja lisääntymispaikkoja uusille lajeille. Olemme osallistaneet paikalliset lintuharrastajat seuraamaan lintukannan kehittymistä, Siv kertoo.

Söderlångvikin tila sijaitsee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa ympäristössä Kemiönsaarella. Tilan pinta-ala on noin 7000 hehtaaria. Tilan omistaa Föreningen Konstsamfundet, jonka perusti tilan entinen omistaja, liikemies ja mesenaatti Amos Anderson.

– Yhdistyksemme hallinnoi valtavaa metsäomaisuutta ja tunnemme, että meillä on velvollisuus, taloudellisesta kannattavuudesta huolehtimisen lisäksi, kehittää metsänkäytön sosiaalista ja ekologista puolta. Metsäluonnon monipuolisuus on meille tärkeää. Olemme ylpeitä hankkeesta ja varmoja siitä, että tämä kosteikko tulee rikastuttamaan aluetta monin tavoin.

Siv lisää vielä, että kosteikon vesialueen lisäksi sen reunavyöhykkeet ovat osa suunnitelmaa.

– Kosteikon ympäristöstä tulee kaunis virkistyspaikka erilaisine puulajeineen. Maisema tulee kylpemään vihreässä, kun puut puhkeavat lehteen alkukeväästä ja vihreyttä jatkuu koko kesän ajan. Eläinten ja kasvien lisäksi toivon, että alueen ihmiset innostuisivat nauttimaan kosteikon luomasta vihreästä keitaasta.

Kosteikkojen katoaminen on Suomessa johtunut pitkään jatkuneesta ojittamisen yleisyydestä. Kosteikkojen häviäminen on aiheuttanut useiden lajien uhanalaisuuden tai katoamisen kokonaan. Nyt on alettu huomioida kosteikkojen merkitys biologiselle monimuotoisuudelle ja veden laadulle. Ympäri maata onkin käynnissä vastaavia kosteikkojen entistämistoimenpiteitä kuin Söderlångvikin kartanolla.

– Tällä paikalla on vanhastaan ollut kosteikko, joten tavallaan olemme entisöimässä paikkaa. Kosteikot ovat tavattoman arvokkaita ympäristölleen, erityisesti veden laadulle. Lähialueen pellot tulevat laskemaan tänne, ja vedet jatkavat juoksuaan puhtaampina, koska kosteikko tarjoaa niille luonnonmukaisen puhdistusprosessin.

Teksti: Therese Johansson