Investering i lettisk skog – en lönsam affär
Via sina konsultuppdrag inom skogsbranschen fick Per Johansson upp ögonen för möjligheten att investera i skogsmark. Med det egna bolaget Stora Sandön tog Per hösten 2023 steget till att köpa skog i Lettland. Ett år senare äger bolaget totalt nio skogsfastigheter, med ett tydligt mål att fortsätta växa.
– Jag har jobbat mycket i östra Europa och i Ryssland och när jag började se mig om efter var det finns bäst möjligheter att investera i skog så riktades snart mitt intresse mot den baltiska marknaden, berättar han.
Stora Sandön är ett investerings- och managementkonsultföretag som Per Johansson grundade 2012. Idag är ett tjugotal personer engagerade i verksamheten, vars huvudsakliga inriktning är konsultverksamhet inom strategisk utveckling, digitalisering och varuförsörjning. Hållbara investeringar av bolagets kapital är också en central del i verksamheten och investeringarna i skog är både ett sätt att förvalta och skapa värden, och samtidigt bidra till de globala målen i Agenda 2030.
– Tillsammans med Skogssällskapet har vi tagit fram en investeringsstrategi. Vi har också fått väldigt bra hjälp med att utvärdera de fastigheter som kommit ut till försäljning. Lettland har väldigt fördelaktiga priser på skogsfastigheter, med en bra avsättningsmarknad för virket.
Mål: Sex procents avkastning på skogen
Kriget i Ukraina har påverkat avsättningen för virke i Lettland när handeln med Ryssland har strypts. Virkespriserna är höga och intresset från nordiska virkesköpare är stort. Med den goda tillväxten i lettisk skog som grund har Stora Sandön satt ett minimimål om sex procents avkastning på skogen, något man nått upp till redan första året.
– Det kan du jämföra med i Sverige där avkastningen kan ligga på två till tre procent, säger Per Johansson.
I Lettland är den genomsnittliga skogsfastigheten betydligt mindre än i Sverige, något som gör att arronderingen blir extra viktig för den som ska köpa och äga skog. Ett kriterium för Stora Sandön var att skogsfastigheterna de investerar i ska ligga i nära anslutning till varandra, för att skogsskötselåtgärderna ska gå att göra på ett kostnadseffektivt sätt. Något annat som var viktigt var närheten till avsättningsmarknaden, så att virket går att sälja till bra pris.
Viktigt med noggranna efterforskningar innan köpet
Per Johansson berättar att ägarstrukturen i Lettland ofta är mer komplex i Sverige, med samägandeförhållanden som involverar släktingar i flera led. Det, liksom det faktum att en del skogsfastigheter är rejält eftersatta i skötseln, gör det viktigt med noggranna efterforskningar innan köpet. Ambitionen nu är att inom fem år ha investerat i åtminstone 1000 hektar skog, med en årlig tillköpstakt om sju till tio fastigheter.
– Vi har haft stor nytta av vårt samarbete med Skogssällskapet, både för att få kännedom om den lokala marknaden och för att förstå vilka förväntningar vi kunde ha på det vi köper. Eftersom vi har ett förvaltningsavtal med Skogssällskapet har vi direkt kunna komma igång med skogsskötseln, där både avverkning och plantering har kunnat ske på ett kostnadseffektivt och smidigt sätt, avslutar Per Johansson.
Text: Ulrika Lagerlöf
Per Johanssons råd till dig som funderar på att investera i skog i Baltikum
- Se till att du först och främst har en tydlig strategi för vad du vill med skogsinnehavet och vilka mål din investering ska uppfylla.
- Gör en noggrann koll av vad det är du köper. En del skogsfastigheter i Lettland är sämre underhållna än genomsnittsfastigheterna i Sverige, och det är inte säkert att skogsbruksplanen innehåller den information du efterfrågar, eller har hållits uppdaterad.
- Se till att besiktningen av skogsfastigheten sker av kvalificerad, lokal personal som vet vad de ska titta efter och kan språket.
- Ha tålamod med de administrativa processerna, det går inte lika fort som i Sverige.
Dela
Våra tjänster
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.