Olemme hoitaneet metsiä ja kehittäneet maa-omaisuuksia vuodesta 1912. Kokeneet tilanhoitajamme ja neuvonantajamme auttavat sinua – jos haluat esimerkiksi maksimoida tulot, metsästys- tai luonnonarvot.

Metsänomistaja Jyrki Mäki haluaa luoda lisäarvoa tuleville sukupolville

Jyrki Mäki asuu Virossa ja omistaa metsää Suomessa. Nyt hän on päättänyt lisätä metsäomistuksiaan ja oppia lisää kaikesta metsään liittyvästä. Hänen tavoitteensa on tulla suurmetsänomistajaksi – ja apuna hänellä on Tilanhoitajat.

Jyrki Mäki

Jyrki Mäki

– Olen yrittäjä ja aina unelmoinut siitä, että omistaisin paljon metsää, hän sanoo.

Jyrki Mäki asuu Viron pääkaupungissa Tallinnassa, jossa hän pyörittää autoalan perheyritystä. Hän kertoo olleensa aina yrittäjä, ja tämä on vaikuttanut hänen kiinnostukseensa metsiä ja maanomistamista kohtaan.

– Olen jo pitkään omistanut pienen tilan, jossa harjoitan pienimuotoista maanviljelyä, ja vähän reilu 20 vuotta sitten ostin palan metsämaata Suomesta. Nyt vihdoin, kun perheyrityksessä on vähemmän tekemistä, minulla on ollut aikaa miettiä ja suunnitella metsään liittyviä asioita, hän sanoo.

150 hehtaaria metsää Etelä-Suomessa

Koska Jyrki Mäki asuu Virossa, hänellä ei ole ollut mahdollisuutta etsiä uusia metsätiloja niin aktiivisesti kuin hän haluaisi. Siksi hän on luottanut Tilanhoitajiin joka auttaa sekä tilojen hoidossa että uusien mielenkiintoisten metsätilojen etsimisessä. Lyhyessä ajassa Jyrki Mäki on tuplannut metsäomaisuutensa, ja tällä hetkellä hän omistaa yhdessä perheensä kanssa noin 150 hehtaaria metsämaata lähinnä Etelä-Suomessa. Ja määrä tulee kasvamaan.

– Tämä on hyvä alku, ja olen myös alkanut katsella metsiä täältä Virosta. Mutta yksi asia kerrallaan, hän toteaa.

Jatkuvaan kasvatukseen perustuvaa metsänhoitoa

Jyrki Mäki kertoo, että hänen tavoitteensa tulevaisuudessa on omistaa paljon metsää ja hoitaa sitä kestävästi ja pitkäjänteisesti.

– Kaikki metsänhakkuiden kautta syntyneet tuotot aion sijoittaa tai käyttää omaisuuden kartuttamiseen, hän sanoo ja lisää, että hänen tavoitteenaan ei kuitenkaan ole tehdä mahdollisimman suuria hakkuita saadakseen maksimaalisen rahallisen hyödyn lyhyessä ajassa. Päinvastoin. Hän haluaa, että metsät ovat eläviä, ja aikoo hoitaa niitä jatkuvan kasvatuksen periaatteella.

– Metsänhoito tällä tavalla on mahdollisesti vähän kalliimpaa, mutta uskon sen kannattavan pidemmällä tähtäimellä. Ymmärrän kyllä täysin myös sen, että metsänomistajien tarpeet ja tavoitteet ovat erilaisia. Jokaisen täytyy saada hoitaa omat metsänsä itselleen sopivalla tavalla. Ei ole oikeita ja vääriä vaihtoehtoja, hän toteaa.

Sen lisäksi, että Jyrki Mäki haluaa kasvattaa metsänomistustaan,haluaa hän myös oppia lisää metsäalasta. Jokin aika sitten Mäki osallistui Helsingissä seminaariin, jonka Tilanhoitajat järjesti yhteistyössä Ernst & Youngin kanssa.

– Pyrin jatkuvasti oppimaan uutta, luen ja seuraan uutisia. Seminaarissa käsiteltiin pääasiassa metsätilamarkkinoiden kehitystä Ruotsissa, Suomessa ja Baltiassa. Se oli todella mielenkiintoinen tilaisuus ja olen muutenkin erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Tilanhoitajien kanssa.

Lisäarvoa tuleville sukupolville

Jyrki Mäen kiinnostus metsiin pohjautuu suureksi osaksi liiketoiminnalliseen puoleen – tavoitteena on luoda lisäarvoa tuleville sukupolville.

– Meillä on vaimoni kanssa neljä lasta, ja vaikka lapset eivät vielä olekaan niin innoissaan metsistä, niin uskon ja toivon, että he joskus tulevaisuudessa näkevät nämä hyvinä sijoituksina. Toivon, että he tulevat 30 vuoden päästä sanomaan, että heidän isänsä oli viisas.

Jyrki Mäki tosin lisää vielä, että taloudellinen puoli ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. “Pehmeät” arvot ovat myös erittäin tärkeitä.

– Parasta metsässä on varmaankin se, että siellä voi viettää aikaa, poimia marjoja ja sieniä sekä metsästää. Monet kysyvät minulta, että mitä eroa on kävellä omassa metsässä ja jonkun toisen metsässä. Meillähän on Suomessa jokamiehenoikeus. Minulle siinä on eroa. Metsän omistaminen tuntuu hienolta, eikä sitä tunnetta oikein voi sanoin kuvailla.